Operacija Sever

Operacija Sever je zdaj že tradicionalni projekt štirih sosedkih stegov: Domžal, Komende, Kamnika in Homca. Sever je nastal zaradi potrebe po tesnejšem sodelovanju štirih prijateljskih si stegov kamniško-bistriškega konca, na njem pa skavtinje in skavti organizatorskih in gostujočih stegov tekmujejo v eni izmed najzahtevnejših skavtskih veščin: orinetaciji.

Relativno majhno območje severno od Ljubljaneje je gosto poseljeno s skavtskimi središči: Domžale, Komenda, Kamnik in Homec so že tradicionalno močni stegi, naša soseščina pa s tem velja za eno izmed stegovsko najgosteje poseljenih območij v Sloveniji. V bližini se nahajajo še moravški skavti, pa novoustanovljeni steg Dol-Dolsko 1. Močna sosedska družba je dolgo sama po sebi klicala po kakšnem skupnem dogodku, kar se je naposled realiziralo leta 2010 z organizacijo prve orientacije Sever.

Sever 2010 (na naslovni fotografiji zgoraj)

Pobuda za Sever je prišla iz strani domžalske projektne skupine Hokahei v začetku leta 2010, skupaj s predstavniki ostalih stegov pa smo izpilili idejo in jo realizirali maja istega leta. Dogodek se je odvijal na Krumperku, v neposredni bližini grajskega kompleksa pod gorjuškim jamarskim domom, zato je ambientacija sama po sebi priklicala plemiškega viteza Adama Ravbarja in nas vrnila nazaj v čase turških vpadov. Po zaslugi okoli 60-ih zbranih izvidnikov in vodnic se Hasanu Paši ni obetalo nič dobrega!

Sever 2010 - živahno dogajanje na štartni mizi

Po sprejemu in pozdravni igri se je začelo zares – na progo so se v razmaku nekaj minut začeli podajati sodelujoči vodi štirih čet, ki so tekmovali v fantovski in dekliški kategoriji. Na kontrolnih točkah so morale ekipe pokazati znanje tudi iz drugih skavtskih veščin: ognjev, bivakov, prve pomoči in zgradbarstva, zato časa za počitek ni bilo! Zaradi višinske razlike relativno zahtevna proga, ki se je raztezala v smeri proti Ihanu in Dolu, je od tekmovalcev zahtevala šest do sedem urni boj. Kljub deževnemu vremenu je zavoljo jeklene skavtske volje prav vsem uspelo prigristi do konca, enim lažje, drugim malo težje. Skupni seštevek točk je na koncu pokazal, da sta zmagi v obeh kategorijah ostali v rokah »domačinov« iz Domžal, na kar smo lahko upravičeno ponosni!

Dekliška kategorija:

1. Ovce & Mačke (Domžale 1)

2. Žabce (Komenda 1)

3. Gazele (Komenda 1)

Fantovska kategorija:

1. Jastrebi (Domžale 1)

2. Sovoli (Komenda 1)

3. Ptički (Homec 1)

Ovce in Mačke - v dekliški kategoriji so zmagale naše Domžalčanke!

Prvi Sever je bil tako za nami, uspešna izvedba in pozitivni odzivi udeležencev pa so organizatorjem dali novega vetra v krila, ki so še pred selitvijo projekta v Komendo že tuhtali, kako bi dogodek izpeljali na še višjem nivoju... Sever je bil namreč ustvarjen z namenom, da ves čas širi svoje meje in prepoznavnost svoje blagovne znamke.

Sever 2011

Po sistemu kolobarjenja je organizacijo drugega Severa prevzel steg Komenda 1, dogodek pa se je odvijal na komenškem skavtskem prostoru blizu Križa pri Komendi. Novost druge edicije je bilo gostovanje škofjeloške čete, s katerim smo premierno odprli dogodek sprva zaprtega tipa tudi v smeri izven kroga štirih organizatorskih stegov, kar je v naslednih letih postala stalna praksa. Iz majskega termina smo Sever prestavili na šoloobveznim otrokom ugodnejši poznomarčevski termin.

Dvig zastave in s tem uradni začetek Severa 2011 v Komendi

Poteza se je izkazala za dobro, saj je (tudi po zaslugi lepega vremena) udeležba napram prvemu Severu narasla za skoraj polovico. Standardno čakanje zamudnikov, začetek programa, prvi štarti – medtem ko se je prva polovica vodov pripravljala na štart, je druga polovica reševala test iz topografije in vrisovanja. Orientacijska proga se je raztezala v smeri proti Tunjicam in je bila položnejša kot prejšnje leto, zato pa toliko zajetnejša po kilometrini. Sredi izvedbe je nesrečen splet naključij organizatorje prisilil v takojšnjo zamrznitev vsega dogajanja, saj so nas prišli okoliški gasilci obvestiti, da v gozdu divja požar neznanih razsežnosti, zato smo informacijo ekspresno  razširili na vse kontrolne točke, ki so prestregale izvidnike in vodnice in jih usmerjale v smeri nazaj proti izhodiščni točki (cilju). K sreči se ni nobenemu nič pripetilo, gasilci so požar uspeli locirati in pogasiti, kljub manjku rezultatov zaradi nepredvidljivih oz. neregularnih razmer pa so udeleženci s seboj odnesli nove izkušnje, tako da velja odstavek zaključiti s prastaro mislijo preudarnega modreca Jacubusa Nordusa... konec dober, vse dobro!

Sever 2012

Krovna organizacija tretjega Severa zapovrstjo je pristala v kamniških rokah, dogodek pa se je odvil zadnjo marčevsko soboto na vrtu frančiškanskega samostana v centru tega srednjeveškega mesta. To pot smo v našo družbo povabili kar dva stega: Moravče 1 in Kranj 1, novost pa je bila razširitev tekmovalnega dela tudi na kategorijo PP, torej na noviciate in klane vseh prisotnih stegov, s čimer je Sever postal ne samo krajevno, pač pa tudi medgeneracijsko pestro obarvano srečanje tekmovalnega pridiha. Skupaj z ekipo organizatorjev se je na Severu zbralo več kot 150 skavtinj in skavtov, s čimer se je dogodek dokončno tudi na ravni združenja prebil med odmevnejše skavtske projekte te pomladi.

Štartna miza na vrtu frančiškanskega samostana v Kamniku (Sever 2012)

Orientacijska proga je tekla v smeri severno od Kamnika, po širnih vaseh in gozdovih, v čudoviti kulisi vznožja Kamniško-Savinjskih Alp. Zanimiv je bil klanovski del orientacije, saj so PP-jevci tekmovali v »score« orientaciji, kar pomeni, da so morali kar najhitreje najti kar največ točk v poljubnem vrstnem redu, za razliko od klasičnega tipa orientacije, kjer je vrstni red kontrolnih točk že vnaprej določen. Izvidniki in vodnice so se na progo podajali v vodih, medtem ko so njihovi starejši kolegi iz klanovskih vrst sestavljali ekipe po dva do tri udeležence s spolovsko poljubno izbiro. Na progi so se bili izjemni boji, nastajale so junaške zgodbe, pisali so se epi, spletale so se nove prijateljske vezi. Rezultati so premešali vrstni red zmagovalcev glede na domžalsko suverenost prve izvedbe Severa, pohvaliti pa velja Ano in Domna iz našega klana Huda Kura, ki sta v kategoriji PP osvojila odlično drugo mesto!

kategorija IV dekleta:

1.mesto: punce (Homec 1)

2.mesto: Gazele (Komenda 1)

3.mesto: punce (Domžale 1)

kategorija IV fantje:

1.mesto: Sokoli (Homec 1)

2.mesto: Sokoli, Volkovi (Komenda 1)

3.mesto: Orli, Gamsi (Kamnik 1)

kategorija PP :

1.mesto: Južnaki (Komenda 1)

2.mesto: Huda kura (Domžale 1)

3.mesto: Makaroni (Komenda 1)

udeleženci Severa 2012

Sever 2013

Za časa četrtega Severa je bila organizacijska ekipa štirih sosedskih stegov že dovolj konsolidirana, da je projekt potekal tekoče, pravzaprav kar rutinsko. Za finale prvega kroga kolobarjenja nas je gostil homški steg. Drugo aprilsko soboto, ko je nebo s svojim črnim jutranjim odtenkom grozilo, da bo odplaknilo vso dobro voljo več kot stotih zbranih skavtinj in skavtov, so se povabilu organizatorskih štirih stegov odzvali sosedi iz Dol-Dolskega 1. Po kratkem dopoldanskem nalivu je posvetilo sonce, ki je tudi morebitnim izgubljenim ekipam na poti prineslo žarek optimizma. Trasa orientacije je potekala po okoliških krajih in gozdovih severno od Homca, torej v kamniški smeri.

Žmohtne žabe na Severu 2013

Homški skavti so izkoristili prednost domačega terena in zmagali v kar dveh od treh kategorij, posebno omembo pa si seveda zaslužijo naši Risi, ki so po zmagi na Jakcu v kategoriji IV upravičili vlogo favoritov in tudi na Severu ugnali vso fantovsko konkurenco. Kapo dol, fantje!

kategorija IV dekleta:

1.mesto: Piranje (Homec 1)

2.mesto: Gazele (Komenda 1)

3.mesto: Pikapolonice (Domžale 1)

kategorija IV fantje:

1.mesto: Risi (Domžale 1)

2.mesto: Orli (Homec 1)

3.mesto: Orli (Kamnik 1)

kategorija PP :

1.mesto: Klapa (Homec 1)

2.mesto: A je to? (Kamnik 1)

3.mesto: Domačica (Komenda 1)

Orientacija je skavtska veščina, ki jo je zaradi njene edinstvenosti težje uriti kot druge, zato je zaživitev projekta Sever odlična priložnost za vse sodelujoče, da lahko v skavtskem letu poleg Jakca, IV izziva in morda še kakšne interne stegovske orientacije še enkrat več potrenirajo obvladovanje dotične veščine. Se vidimo na Severu 2013!

Galerija slik